Mondkapjes Corona-tijdperk

Vanaf juni 2020 is het in het openbaar vervoer en alle publieke locaties in Nederland verplicht om een mondkapjes te dragen.
Het mondkapje biedt geen bescherming tegen het Corona virus, maar wanneer alle instructies voor gebruik en hygiëne worden opgevolgd kan ieder laagje bescherming tellen. De mondkapjes zijn bedoeld om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan (flatten the curve). Het zijn geen kapjes voor de medische professionals in ziekenhuizen. Deze kapjes worden wel gebruikt in diverse zorginstellingen en door huisartsen, verpleeghuizen en verloskundigen. Het RIVM in Nederland geeft nog geen eenduidig advies, omdat ze geen garantie kunnen geven op de hygiënische factoren van handgemaakte producten. Daarom adviseren wij deze kapjes voor gebruik uit te koken.

Dit kapje biedt ruimte voor een filter. Dit hoeft niet perse gebruikt te worden, maar de mogelijkheid is er. Het beste filter is geknipt van een stofzuigerzak, maar tissues helpen ook al bij gebrek aan beter. Dit filter zit er niet bij.

Voor grotere afnames bijvoorbeeld buurthuizen kan u contact met ons opnemen voor een prijs op maat.

Een greep uit onze best verkochte printjes

Klik hier om alle mondkapjes te bekijken

Gebruikershandleiding

1. Was het mondkapje voor het eerste gebruik op 60 graden. (op 90 graden of 10 minuten in
    een pan met kokend water kan ook).
2. Was uw handen met water en zeep alvorens het mondkapje te gebruiken.
3. De opening zit aan de onderkant, doe het mondkapje voor en strik de linten om uw hoofd of
de elastieken om uw oren. Raak daarbij de binnenkant van het kapje niet aan.
4. Het masker moet zoveel mogelijk aansluiten op uw gezicht. Adem met mond
    én neus door het mondkapje.
5. Als u uw mondkapje heeft afgedaan, dan doet u dit kapje niet meer op. Berg het
    kapje veilig op tot je het kunt wassen. Het filter gooit u verpakt weg in een  
    gesloten afvalbak.
6. Was het mondkapje na gebruik. (60 graden dood eventuele bacteriën of op 90 graden / kook het 10 minuten uit in een pan).
7. Schuif elke keer voor gebruik een vervangbaar filter in de opening aan de   
    onderkant van het mondkapje.
8. Vervang het filter regelmatig. Doe dit zonder het kapje af te doen. Was uw
    handen vóór en na het vervangen van het filter.
9. Let goed op bij kinderen en vervang hun mondkapje regelmatig.

Disclaimer
Dit mondkapje beschermt niet tegen het coronavirus, maar kan, bij juist gebruik, helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Made by Estrella is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het mondkapje en het gebruik ervan. Wij benadrukken dat je ten allen tijde de RIVM richtlijnen moet volgen, en dat je je moet inlezen hoe je het kapje veilig gebruikt. Van zorgprofessionals wordt verwacht dat zij kennis en inzicht hebben in juist gebruik van mondkapjes. Dit patroon is goedgekeurd door de Belgische Federale Overheids Dienst (FOD).

Cambridge University heeft onderzoek gedaan naar alle verschillende kapjes en deze mondkapjes met gebruik van een stofzuigerzak als filter kwam als beste uit de test. Voor het gebruik in het openbaar vervoer hoeft er geen filter in. Dit zegt de Rijksoverheid over het gebruik van de mondkapjes:

Vanaf 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een niet-medisch mondkapje of een zelfgemaakt mondkapje. Zo zorgen we ervoor dat medische mondkapjes voor de zorg beschikbaar blijven.  

Hieronder een grafiek van de effectiviteit van de verschillende materialen als filter.

Cambridge University testte naar bescherming van 0.02 Micron deeltjes (Corona virus is vijf keer groter).