Geplaatst op

5 mei bevrijdingsrok

5 mei is de dag dat we vieren dat we in vrijheid leven.
Ik vroeg me af of we dan ook massaal in het oranje gekleed moeten gaan? Of is er iets anders waarin we onze vrijheid horen te vieren?

Dat is, of eigenlijk, was er wel degelijk. Mies Boissevain- van Lennep nam het initiatief om een feest/gedenk rok te creëren van  verschillende lapjes stof. De rok moest bestaan uit een bestaande rok die dmv lapjes opgeleukt werd. Ieder lapje had zijn eigen betekenis waardoor het een echte levens rok werd. De onderkant van de rok moest bestaan uit effen driehoekige lapjes met in het midden de datum 5 mei 1945 geborduurd. Ieder jaar dat je de rok droeg mocht je dat jaar op je rok borduren.

www.hetgooibevrijd.nl
Nederlands openluchtmuseum
Groningermuseum bevrijdingsrok

 

 

 

 

 

Je kon de rok laten registreren als bevrijdingsrok en dat deden 4000 vrouwen. Aan de data geborduurd op de rokken te zien werden ze na de jaren ’80
niet meer gedragen. Ik zelf heb nog nooit zo’n rok gezien, maar misschien had jou oma wel zo’n rok die je moeder misschien ook nog wel aan heeft gehad.

 

Dit jaar ben ik zelf aan het werk op bevrijdingsdag, daardoor ben ik extra nieuwsgierig… Wat trek jij aan naar de bevrijdingsfestivals?